Opgietingen

Temperatuur, vocht en beweging: de 3 elementen voor opgietingen

 

Elke opgieting is uniek en geeft een extra dimensie aan het saunabezoek. Tijdens een opgieting wordt er gebruik gemaakt van diverse heerlijke geuren die met water op de kachel gegoten worden. Hierdoor ontstaat er een geurende stoomwolk die door de saunameesters jouw kant op gewapperd wordt. Het wapperen gebeurt onder andere met opgietdoeken en waaiers. De gevoelstemperatuur kan enorm stijgen en het lichaam moet ineens hard werken. De bloedvaten zullen de dieptewarmte opnemen en er ontstaat een betere doorbloeding van het lichaam. Bij Wellness Center de Bronsbergen worden de opgietingen gecombineerd met heerlijke muziek.
Bij opgietingen zijn 3 elementen heel belangrijk: temperatuur, vocht en beweging.. Hierin zoeken wij de perfecte combinatie, zodat onze gasten heerlijk kunnen genieten.

Saunameester aan het woord

Bij Wellness Center de Bronsbergen worden de opgietingen uitsluitend gegeven door vrijwilligers. Bijzonder en mooi, zo voelt dat voor ons. In een interview met Jur Derksen, één van de saunameesters, geven wij jou een beeld waarom niet alleen het bijwonen maar ook het geven van een opgieting iets moois is.

Wat was het moment dat jij dacht, “ik word saunameester” ?

Ik was én ben een echte saunaganger. Met regelmaat kon je mijn vrouw en mij, al in onze verkeringstijd, vinden (maar ook met vrienden én onze kinderen) in een kleine sauna in Arnhem. In de sauna stond een houten emmer met lepel en ik nam zelf een kleine handdoek mee. Daarmee ging ik “spelen” en ik merkte dat je hiermee heerlijk kon genieten van het vochtgehalte en tegelijkertijd de gevoelsmatige verhoging van de temperatuur.
Er kwam een vacature voor saunameester vrij bij een saunacomplex in de regio en zo geschiedde. Inmiddels ben ik al meer dan 10 jaar als saunameester actief, waarvan 2 en een half jaar (sinds de opening) bij Wellness Center de Bronsbergen.

Hoe heb jij de fijne kneepjes van het opgieten geleerd?

Door heel veel opgietingen bij te wonen, zelf te proberen én door scholingen van Duitse saunameesters (de toppers uit het verleden). Hierdoor veel verschillende technieken eigen gemaakt en daarnaast de theorie… welke combinatie van temperatuur, vocht en beweging is ideaal. Zo kan je de gasten op allerlei verschillende manieren laten genieten. Je kunt de gevoelstemperatuur snel verhogen, een gevoelsmatig dekentje over ze heen leggen, de temperatuur vanuit de benen naar boven brengen…kortom: de gast laten genieten.
Door mijn jarenlange ervaring kan ik nu de saunameesters bij De Bronsbergen trainen, iets wat ik erg leuk vind om te doen.

Jullie zijn allemaal vrijwilligers, hoe komt het dat jullie werk zo passievol uitvoeren?

Mijn eerste reactie: het enthousiasme van de gasten. Er is niets leuker dan dat een gast helemaal ontspannen uit de sauna komt en een heerlijke beleving heeft ondervonden.
Daarnaast hebben wij affiniteit met de sauna, genieten we zelf ook echt van het geven een opgieting, het geeft echt voldoening.
Bovendien is het mooie van de opgietingen bij De Bronsbergen dat ze kleinschalig zijn, je kan de gasten echt persoonlijk benaderen, dat doet je echt goed.

Ben jij dagelijks bij De Bronsbergen te vinden?

Nee, niet dagelijks.. Als saunameester ongeveer zes keer per maand waarbij ik altijd 2 opgietingen per dag verzorg. We werken in een team van 20 saunameesters. Dat moet ook wel, dagelijks worden er namelijk op vijf momenten opgietingen aangeboden.
Daarnaast ga ik nog steeds graag met mijn vrouw naar de sauna. Als ik in het weekend opgietingen geef, gaat zij gezellig mee en maken we er echt een dagje uit van.

Heb jij een tip voor de saunaganger?

Jazeker! Heb jij nog nooit een opgieting bijgewoond, probeer het dan echt eens. Naast dat het een heerlijk ontspannen moment is van emotionele beleving, is het ook goed voor je lichaam. In versneld tempo verlies je de “slechte slakken” in jouw lichaam. Je huid moet harder gaan werken, je bloed wordt sneller rondgepompt, er gebeurt iets in je lichaam. Niet voor niets sluiten wij elke opgieting af met een lekker stukje fruit, zo krijgt je bloedsuikerspiegel weer een boost.
Als je gezond genoeg bent om te wandelen en te fietsen kan je ook deelnemen aan een opgieting. Het is hierbij belangrijk dat je luistert naar je lichaam tijdens een opgieting, sowieso tijdens je saunabezoek en zoals we allemaal weten: eigenlijk altijd. Na de opgieting leggen wij uit hoe je het beste kan afkoelen.

Tot slot

Ik hoop je een keer te mogen verwelkomen bij De Bronsbergen! Wij staan graag voor je klaar.
Opgietweekend Zutphen

 

  • Van 8 t/m 10 september organiseren wij weer een opgietweekend bij Wellness Center de Bronsbergen.